A Győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola „Határtalanul” pályázatai

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Iskolánk a Nemzeti Erőforrás Támogatáskezelő által finanszírozott Határtalanul pályázatok szakképző iskolák között (HAT-14-02) kapcsán a 2014-15-ös tanévben két projektben is sikeresen vehetett részt. Egyrészt iskolánk énekkara és a Kolozsvári „Sigismund Toduta” Zenelíceum magyar tagozatának kórusa, másrészt iskolánk zenekara és a Székelyudvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola énekkara által kidolgozott közös pályázatokban. Mindkét pályázatot a kiíró közel 3,5-3,5 millió Ft-ban részesítette, amely lehetővé tette az intézmények diákjainak kölcsönös látogatását, közös szakmai és kulturális programok létrehozását és a diákok és tanárok számára is tartós barátságok létrejöttét.
Az első utazás során énekkarunk látogatott Kolozsvárra. A nagysikerű közös koncertet – ami a pályázat közös produktuma volt – a Kolozsvári TV is felvette. A két kórus felkészülését a saját karnagyaikon kívül (Kállay-Miklós Tünde és Molnár Gabriella) Horváth Mária Liszt-díjas énekművész és Dobra János a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjével kitüntetett, Liszt-díjas Érdemes művész is segítette. A próbákon kívül diákjaink megismerkedhettek Kolozsvár nevezetességeivel, meghallgathatták a helyi Filharmónikusok koncertjét, meglátogatták a közeli Válaszúton Kallós Zoltán gyönyörű Néprajzi gyűjteményét és a romjaiban is látványos Bonchidai kastélyt. Egész napos kirándulás keretében gyönyörködhettek a Bartók által legszebb tájnak nevezett Torockóban a Székelykő lábánál, megmászhatták a Torockószentgyörgyi várat, láthatták a Nagyenyedi, bástyákkal kerített, omladozó, de működő református templomot, valamint a Tordai sóbányát. Az oda-és visszautazás során pedig Nagyszentmiklóst, Gyulafehérvárat, Körösfőt és Nagyváradot ejtették útba.


A Kolozsváriak viszontlátogatásakor elvittük a csoportot a Fertődi Eszterházy-kastélyba, a Pannonhalmi apátságba, a Győri Balett előadására, a Győri Színház Mozart Varázsfuvola című operájának előadására, a Győri Zichy Ferenc Látogató Központ kiállításaira (Bazilika, Káptalanház, Püspökvár, Egyházmegyei Kincstár-és Könyvtár) valamint az Élményfürdőbe. A közös szakmai koncertre a Széchenyi Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetének hangversenytermében – amely a Győri Zsinagóga épülete egyben – került sor. A sors különleges adománya volt, hogy erre a koncertre mind a három iskola együttes részvételével kerülhetett sor. A hangversenyen iskolánk énekkara és zenekara is, valamint a kolozsvári és a székelyudvarhelyi énekkar is bemutatta önálló műsorát. A hangverseny folytatásában pedig elhangzott a győri és kolozsvári, valamint a győri és székelyudvarhelyi közös zenei produktum is. Befejezésként még két művet is előadtak a három iskola együttesei közösen, Dobra János és Baranyai István vezényletével. Nagyszerű érzés volt a 150 tagú együttest látni és hallani, és a Himnusz hangjaival fejezni be a koncertet. Iskolánknak sok Felvidéki diákja is van, s így igazán Határtalanul találkozhattak anyaországi és külhoni magyar diákok Nagy-Magyarország különböző területeiről a pályázatnak köszönhetően. A napot táncházzal fejeztük be, ami igazán színvonalas szórakozást nyújtott a diákságnak.
A másik pályázat keretében először a Székelyudvarhelyi kórus látogatott el hozzánk, s ezért tudtak már a Zsinagógabeli közös koncerten is részt venni. Velük még a Bazilikában a vasárnapi szertartás keretei között is előadtuk Schubert: G-dúr miséjét. Természetesen nekik is készítettünk kulturális programokat is. Őket is elvittük a Győri Színházba Mozart Varázsfuvolájára, ők is megismerkedtek Győr nevezetességeivel és kikapcsolódhattak az Élményfürdőben. Velük is meglátogattuk a Pannonhalmi apátságot, majd pedig a Cseszneki várat másztuk meg. Számukra még a Lébényi templom bemutatása fért bele a programok sorába.
A második utazás során zenekarunk Székelyudvarhelyre látogatott. Útközben a Segesvári vár, illetve a Körösfői templom megtekintése fért bele a jóval hosszabb utazásba. A székelyudvarhelyi szerepléseinket a XXI. Bárdos Lajos - Dr. Palló Imre Nemzetközi Kórusfesztivál programjaiba illesztették bele vendéglátóink. Először a megnyitón játszott zenekarunk, majd pedig a fesztivál egyházzenei részében a Ferences templomban került sor a közös –zenekar és énekkar – fellépésre, mellyel sikerült a rendezvényt még színvonalasabbá tenni. A próbákon és fellépéseken kívül meglátogattuk a Székelyudvarhelyi múzeumot, a város szélén álló Jézus szíve kápolnát, a Székelyderzsi erődtemplomot, a Parajdi sóbányát, a Korondi fazekasokat, Tamási Áron szülőházát Farkaslakán, Orbán Balázs emlékhelyét Szejkén, valamint egy egész napos kirándulás keretében a Csíksomlyói templomot, az Ezeréves határt a Gyimesekben, a Békási szorost és a Gyilkos-tavat. Szórakozásként pedig táncházba látogattunk, kipróbáltuk a sósvizes dézsákban való fürdést, valamint bowlingozhattak is a diákok.
Összességében elmondhatjuk, hogy felejthetetlen élményekben volt része mindenkinek, és nagyon hálásak vagyunk a lehetőségért mind a saját-, mind pedig a külhoniak nevében. Nagyon sok diákunk először jutott el magyarlakta külhoni területekre, és anyagilag sem engedhettek volna meg maguknak egy ilyen utazást. Mind emberileg, mind szakmailag óriási lehetőség volt ez mindannyiunk számára, amelynek reményeink szerint lesz még folytatása.

Győr, 2015. május 6.

Nagyné Balázs Éva
projektmenedzser